Sidor

onsdag 10 december 2014

Mitt sätt att angripa uppgiften

Jag har valt att göra uppgift 1- ett traditionellt föremål. Ett traditionellt föremål kan till exempel vara en skål, ett fat eller även en bröd-nagg, och det kallas ett traditionellt föremål för att det har samma tekniker som man även använde för längre sedan.
Jag valde uppgift ett för att jag lättast kände att jag kom på idéer till den uppgiften, och det finns även mycket bilder att få inspiration i både böcker och på internet. Men jag ville inte få en produkt som såg "ut som alla andras", utan jag ville ha en grund-idé som jag la till lite egna idéer och gav en personlig touch. Att höja ett traditionellt föremål med konstnärliga uttryck höjer även värdet, och skulle göra att jag förmodligen skulle kunnat ta mer betalt om jag nu skulle ha sålt den.

Jag har tänkt att göra ett fat, som kommer bli lite som en blandning mellan bilderna nedan. Jag vill inte ha någon fot på mitt fat, utan bara ha lite större ändavslutningar som den står på. Alltså ungefär som på den vänstra bilden, men jag vill ha mina ändavslutningar lite större, och snurrade utåt istället för inåt. Jag vill även ha likadana snurror över, alltså så dom är på ovansidan av fatets "botten". Jag är lite osäker på hur jag ska göra med kant, om jag vill ha någon överhuvudtaget eller hur jag ska göra. För att jag skulle kunna få den lösningen med snurror som både "fötter" och på ovansidan men utan att ha den vanliga, traditionella, foten så var jag tvungen att hitta en lösning på hur jag skulle fixa det. Hur jag löste det kommer jag skriva om i nästa inlägg, det om "experimentet". Överallt här använder jag iallafall 2 mm tråd. Verktyg jag använder då kommer jag att skriva i det inlägget.
Problemet sedan blev hur jag skulle få ihop bitarna från experimentet för att få en stabil, stadig och hållbar grund som ändå har ett okej utseende.
Jag fick då tips att jag kunde, med en plåtsax, klippa ut en rund cirkel i plåt för att nita fast alla tråd-stänger i. Diametern på cirkeln tog jag inte exakta mått, men det var runt 3 cm i diameter. Därefter använde jag först en körnare för att visa vart jag sedan skulle borra med en ca 3 mm borr och en skruvdragare. Sedan fick jag leta upp nitar som passade i hålen, och sedan var det bara att nita fast tråd-stängerna i metallplattan. När man nitar så behöver man en avbitartång, ett städ med nitdyna och en kulhammare. Här börjar man med att klippa niten till lämplig längd, och sedan bankar man med kulhammaren ut nitens kanter så den plattas ut och gör att dom snurrade tråd-stängerna sitter fast på plåtbiten.
Därefter har jag använt mig av en tråd, en 1,5mm tråd har jag för mig om, och en tunnare ståltråd, gärna i någon annan färg för att göra den mer dekorativ. Jag använde mig av en svart här, för jag gillar att ha det så stilrent som möjligt, men det är ju helt efter smak. Därefter så är tekniken att man snurrar varv med den svarta runt den tjockare, och böjer den tjockare vidare till nästa tråd-stång, snurrar några varv runt den med den svarta ståltråden, och lindar vidare runt 1,5 mm tråden, och så vidare.
 

Jag hoppas på (och ska satsa på..) att få en funktionell men även snygg utseendemässig slutprodukt. Den ska vara stadig, hållbar och jämn. Ändavslutningarna måste bli någorlunda jämna för att den inte ska bli ojämn eller sned.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar