Sidor

torsdag 11 december 2014

Experimentet

Jag var tvungen att komma på ett sätt att få ihop en tråd till grunden av fatet som var som en tråd men hade två ändar, så jag skulle kunna göra en ändavslutning både under och över. Jag såg liknande lösningar som andra gjort och fick även tips på att man kunde, med hjälp av en skruvdragare, få en dubbelvikt tråd ihop-snurrad men ändå ha två stycken ändar kvar till att göra ändavslutningar på.

Då tog jag en 1.5 mm tråd (eller 2mm tråd, jag minns inte exakt), och "vek" den på mitten, med hjälp av en kombinationstång för att kunna klämma ihop änden för att få en skarpare, snyggare och tajtare böjning. Jag klämde dock inte ihop helt, utan hade kvar som en liten ögla för att kunna få igenom en nit senare. Därefter fick jag fast änden med öglan i skruvdragaren, och använde sedan ett skruvstäd där jag satte fast änden som jag inte gjort något med ännu, den med dom två tråd-ändarna. Jag satte fast dom med ca 1 decimeter utanför, för att få lite till godo så att det inte blir för kort där. Det kan jag justera senare, genom att klippa ner dom med en avbitartång, men jag kan inte direkt förlänga dom senare. Därefter är det bara att helt enkelt skruva med skruvdragaren, och dom två trådarna kommer börja att tvistas ihop. Ju längre man kör, desto kortare och tätare blir varven. Här är det viktigt att hålla tråden så spänd som möjligt, annars är det lätt att tråden kommer böjas, bli lös och instabil, när man vill ha den rak, jämn och även se snyggt ut. Den första gången så höll jag inte tråden tillräckligt spänd, så den "korvade ihop sig" och blev krokig, men det testet gjorde att jag fick veta att jag skulle hålla ännu spändare nästa gång. Det är ett stort tips att prova en eller flera gånger innan man gör tråden till slutprodukten, för att det behövs verkligen. Då märker man vad man kan förbättra och ändra för att få ett ännu bättre resultat!

Jag tyckte att mitt resultat blev väldigt bra faktiskt. Dom snurrade trådarna i grunden höjer utseendet, och grunden blir även väldigt stabil och robust på ett riktigt snyggt sätt! Det är dessutom en väldigt nyskapad idé, för att den här tekniken där man tvinnar med en skruvdragare använde man inte för så länge sedan som dom andra traditionella teknikerna vi använder än idag. Hade man velat så hade man ju även kunnat sätta in en tunn, färgad ståltråd i tråd-snurrorna, för att höja det konstnärliga ännu lite mera. Jag ville dock ha min i mer "naturliga" färger som silver och svart, men nu i efterhand så hade jag även tyckt att det hade kunnat varit snyggt med kanske en blå eller en guld-färgad tråd till. Kanske kan jag få in det på något annat sätt, i kanten kanske..
Men jag tycker att det var ett riktigt bra sätt att lösa det problemet jag hade när jag ville få det här fatet på mitt sätt. Samtidigt som jag gjorde förstärkte och gjorde fatet mer robust och stabilt så blev det även riktigt snyggt med den här tekniken! Den blev mer unik och personlig än andra mer traditionella skålar, och ser väldigt hållbar ut med en snygg design och ett snyggt mönster.
En väldigt dåligt ritad paint-bild, så man kanske förstår lite mer. Snurrorna är alltså hur ändavslutningarna kommer bli när det blir klart. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar